သြားေတြ အတြက္ အႏၱရာယ္ရိွတဲ့ အစားအေသာက္ (၆) ခု
က်န္းမာသန္စြမ္းေသာ သြားမ်ားရရိွပုိင္ဆိုင္လုိ႔ ေတာက္ပတဲ့ အျပဳံးပုိင္ရွင္ လူတုိင္းျဖစ္ခ်င္ၾကပါတယ္။ သြားမ်ား ျဖဴေဖြး ေတာက္ေျပာင္ေစမယ့္ က်န္းမာေရးနဲ႔ ကိုက္ညီေသာ ေရြးခ်ယ္မႈမ်ားစြာရိွေနစဥ္မွာပဲ သြားကို ထိခုိက္ပ်က္စီးေစတတ္တဲ့ အစားအေသာက္တခ်ဳိ႕လည္း ရိွပါတယ္။ ဒီအႏၱရာယ္ေတြ မျဖစ္ေအာင္ တားဆီးဖုိ႔ ေရွာင္ရွားသင့္တဲ့ အရာမ်ားကေတာ့
သၾကားလုံးမ်ား
သၾကားလုံးက အထူးသျဖင့္ အမာစား သၾကားလုံးမ်ားက သြားက်န္းမာေရးအတြက္ ဆုိးက်ဳိးျဖစ္ေစတဲ့ သၾကားအခ်ဳိဓာတ္ အေျမာက္အျမား ပါရိွပါတယ္။ ယင္းအဓာတ္ခ်ဳိဓာတ္မ်ားက သြားပိုးေပါက္မ်ား ျဖစ္ပြားေစႏုိင္ျပီး သြားၾကား၊ သြားနံရံေတြမွာ ကပ္က်န္ကာ ဘက္တီးရီးယားပုိးမ်ား ပိုမိုမ်ားျပားေစပါတယ္။
လက္ဖက္ရည္နဲ႔ ေကာ္ဖီ
ေကာ္ဖီနဲ႔ လက္ဖက္ရည္အခ်ဳိ႕ မွာေတာင္ ပါတဲ့ tannic acid မ်ားက သြားေၾကြကို စားသြားႏုိင္ျပီး သြားကို စြန္းထင္းေစပါတယ္။ လက္ဖက္ရည္ သုိ႔မဟုတ္ ေကာ္ဖီကို လုံးဝ လက္မလႊတ္ႏုိင္က နည္းႏုိင္သမွ် ေလွ်ာ့ေသာက္ပါ။ ေနာက္ျပီး ရည္ေႏြးၾကမ္းကိုလည္း ေရြးခ်ယ္ ေသာက္သုံးႏုိင္ပါတယ္။
ရွာလကာရည္ (သုိ႔) ဆားရည္ စိမ္ထားေသာ ဟင္းသီးဟင္းရြက္
ကြ်ႏု္ပ္တုိ႔ အဲဲဒီအသီးအရြယ္ေတြကို ထမင္းနဲ႔ တြဲဖက္ေသာက္တာ ျမိန္ရွက္ၾကပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ ဒီလုိ အက္ဆစ္ဓာတ္အလြန္မ်ားတဲ့ ရွာလကာရည္နဲ႔ သၾကားဓာတ္ ေပါင္းစပ္ျခင္းက သြားေၾကြတုိက္စားေစတဲ့ လမ္းစ တစ္ခု ျဖစ္ပါတယ္။
ေရွာက္၊ သံပုရာမ်ဳိးဝင္အသီးမ်ား
သံပုရာသီး၊ သံပုယိုသီး၊ လိေမၼာ္သီးနဲ႔ စပ်စ္သီး အားလုံးတုိ႔ဟာ သြားေၾကြစားျခင္း၊ သြား ယုိယြင္းပ်က္စီးမႈ ျဖစ္ေစႏုိင္တဲ့ citric acid အျပည့္ပါဝင္ ပါတယ္။ အဲဒါေတြကို လုံးဝ မေရွာင္ႏုိင္က အက္ဆစ္ဓာတ္မ်ားတဲ့ အစားအစာနဲ႔ အခ်ဳိရည္ေတြ ေရွာင္ျပီး နည္းႏုိင္သေလာက္ နည္းေအာင္ၾကဳိးစားပါ။ အက္ဆစ္ဓာတ္ပါမပါ သိရိွဖုိ႔ အေကာင္းဆုံးနည္းလမ္းကေတာ့ သြားကို အလြယ္တကူ စြန္းထင္းေစလား ၾကည့္ရမွာ ျဖစ္ပါတယ္။
ေဆာ္ဒါ
ေဆာ္ဒါက သၾကား၊ အက္ဆစ္နဲ႔ သြားအတြက္ မေကာင္းတဲ့ carbonation ေပါင္းစပ္ထားတာ ျဖစ္ပါတယ္။ ဒါ့ေၾကာင့္ သြားေၾကြ တုိက္စားျခင္းနဲ႔ ယိုယြင္းပ်က္စီးမႈ ျဖစ္ေစပါတယ္။
စပ်စ္ဝုိင္
ဝိုင္ကို ရံဖန္ရံခါေသာက္ျခင္းက ႏွလုံးနဲ႔ ကိုလက္ထေရာလ္ အတြက္ ေကာင္းမြန္ႏုိင္ေၾကာင္း ေလ့လာမႈမ်ားမွ ေဖာ္ျပထားစဥ္မွာပဲ သြားကို အလြယ္တကူ စြန္းထင္းေစႏုိင္ပါတယ္။ ဝုိင္ အနီေရာ အျဖဴမွာပါ ပါဝင္တဲ့ အက္ဆစ္ဓာတ္က သြားအေပၚယံ ပ်က္စီးေစျပီး အစြန္းထင္း ျဖစ္ေစတဲ့ အေၾကာင္းလည္း ျဖစ္ပါတယ္။
Ref: Indiatimes
No comments