ရွန္ပိန္ေသာက္ျခင္းက မွတ္ဥာဏ္ကို ထာ၀ရ ထက္ျမက္ေကာင္းမြန္ေစႏိုင္



တစ္ပတ္ကို ရွန္ပိန္သုံးခြက္ေလာက္ ေသာက္ျခင္းဟာ ဦးေႏွာက္ထိခုိက္မွဳေၾကာင့္ မွတ္ဥာဏ္ယုတ္ေလ်ာ့၊စိတ္မူမမွန္တဲ့ dementia ေရာဂါနဲ ့အသက္ၾကီးသူေတြမွာ အျဖစ္မ်ားတဲ့ မွတ္ဥာဏ္ဆုံးရွဳံးမွဳ အယ္လ္ဇိုင္းမား ေရာဂါေတြကို ၾကိဳတင္ကာကြယ္ေပးႏိုင္ေၾကာင္း သုေတသနတစ္ရပ္မွာ ေတြ ့ရွိခဲ့ရပါတယ္။
ရွန္ပိန္၀ုိင္ေဖာက္ရာမွာ အသုံးျပဳတဲ့ Pinot noir နဲ ့Pinot meunier စပ်စ္သီးမ်ိဳးႏြယ္ေတြမွာ ပါရွိတဲ့ ျဒပ္ေပါင္း တစ္မ်ိဳးက ဒီလုိ စိတ္ပုိင္းဆုိင္ရာေဖာက္ျပန္မွဳေရာဂါေတြကို ၾကိဳတင္ကာကြယ္ေပးႏိုင္တာျဖစ္တယ္လုိ ့ ဆုိပါတယ္။ရီးဒင္းတကၠသိုလ္က ျပဳလုပ္ခဲ့တဲ့ေလ့လာမွဳမွာ ရွန္ပိန္ပုံမွန္ေသာက္ေလ့ရွိတဲ့လူေတြဟာ မိမိပတ္၀န္းက်င္ရဲ့ အခ်က္အလက္ေတြကို မွတ္သားရာမွာ အဓိကက်တဲ့ spatial memory ပိုင္း ကို ျမွင့္တင္ေပးႏိုင္ေၾကာင္း ေတြ ့ရွိခဲ့ တာျဖစ္ပါတယ္။
“ရွန္ပုိင္ကို အသင့္အတင့္ ပမာဏေသာက္သုံးေပးျခင္းက မွတ္ဥာဏ္စတဲ့ ဦးေႏွာက္ပုိင္းဆုိင္ရာ လုပ္ေဆာင္မွဳေတြကို လႊမ္းမုိးသက္ေရာက္ႏိုင္စြမ္းရွိေၾကာင္း ဒီေလ့လာမွဳကေန ပထမဆုံးအၾကိမ္ ေလ့လာသိရွိရတာျဖစ္ပါတယ္” လုိ ့ ရီးဒင္းတကၠသိုလ္က ပါေမာကၡ Jeremy Spencer က ရွင္းျပပါတယ္။ ကင္ဆာနဲ ့ႏွလုံးႏွင့္ေသြးေၾကာဆုိင္ရာေရာဂါေတြကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္တဲ့ ပိုလီဖီေနာ္ (polyphenol) ၾကြယ္၀တဲ့ အစားအစာေတြျဖစ္တဲ့ ဘလူးဘယ္ရီသီးတုိ ့ ကိုကိုးသီးတုိ ့က ဦးေႏွာက္ပုိင္းဆုိင္ရာကို ေကာင္းမြန္ေစေၾကာင္း ေအာင္ျမင္စြာစမ္းသပ္သိရွိျပီးျဖစ္ပါတယ္။
ဒီလုိပဲ ပိုလီဖီေနာ္ပါ၀င္တဲ့ ရွန္ပိန္ကို အသင့္အတင့္ေသာက္သုံးျခင္းက လူသားေတြရဲ့အသိဥာဏ္၊မွတ္ဥာဏ္ပုိင္းဆုိင္ရာမွာ ေကာင္းမြန္တဲ့ရလဒ္ေတြ ထြက္လာႏိုင္မွာျဖစ္တယ္ဆုိတာ ခန္ ့မွန္း သိရွိထားျပီးျဖစ္တယ္ လုိ ့ယခုေလ့လာမွဳမွာ ပါ၀င္ခဲ့တဲ့ ေဒါက္တာ David Vauzour က ေျပာျပပါတယ္။ရွန္ပိန္ၾကိဳက္သူေတြအတြက္ေတာ့ ေသာက္ဖုိ ့အေၾကာင္းျပခ်က္ေကာင္းေကာင္း တစ္ခုရလုိက္တာပါ။ ကဲ ခ်ီးယားစ္။  
Ref: yourtango 
Powered by Blogger.