ေက်ာင္းမုန္႔ေစ်းဆိုင္မ်ားရွိ ဆန္၊ ဂ်ဳံ၊ ေျပာင္းတို႔ျဖင့္ ျပဳလုပ္ထားေသာ အသင့္စားမုန္႔မ်ားတြင္ အစာအဆိပ္သင့္ျခင္း ျဖစ္ေစသည့္ မႈိမ်ားပါ၀င္ေနသည္ကို စစ္ေဆးေတြ႕ရွိေၾကာင္း


ေက်ာင္းမုန္႔ေစ်းဆိုင္မ်ားတြင္ ေရာင္းခ်ေနသည့္ ဆန္၊ ဂ်ဳံ၊ ေျပာင္းတို႔ျဖင့္ အေျခခံျပဳလုပ္ထားေသာ အသင့္စားမုန္႔မ်ားတြင္ အစာအဆိပ္သင့္ျခင္းကို ျဖစ္ေစသည့္ T-2 mycotoxin မႈိမ်ားပါ၀င္ေနသည္ကို ေဆးသုေတသနဦးစီးဌာနမွ သုေတသီမ်ားက စစ္ေဆးေတြ႕ရွိခဲ့ျခင္းျဖစ္ေၾကာင္း သိရသည္။ 
 
အသင့္စားမုန္႔မ်ားတြင္ ေတြ႔ရွိခဲ့သည့္ T-2 mycotoxin (Txicothec ene type A) သည္ အခ်ဳိ႕ေသာ မႈိမ်ဳိးစိတ္မ်ားျဖစ္သည့္ Fuscarium sporotrichioides,Fusarium poae ,Fusavium equiseti and fasarium acuminatum မ်ားမွထြက္သည့္ သဘာ၀အဆိပ္တစ္မ်ဳိး ျဖစ္ေၾကာင္း၊ ယင္းမႈိမ်ားသည္ စိုက္ပ်ဳိးေရးထြက္ကုန္မ်ားတြင္ စိုက္ပ်ဳိးခ်ိန္၌ လည္းေကာင္း၊ သယ္ယူပို႔ေဆာင္ခ်ိန္၊ ထြက္ကုန္ျပဳျပင္ခ်ိန္ႏွင့္ ေလွာင္ခ်ိန္မ်ားတြင္ေသာ္လည္းေကာင္း၊ ေပါက္ဖြားႀကီးထြားႏုိင္ေၾကာင္း ႏွင့္ T-2 toxin သည္ လူတြင္သာမက တိရစၦာန္မ်ား၏ အေရျပားမ်ားမွ တစ္ဆင့္ ေဖာက္၀င္ျခင္း၊ စိမ့္၀င္ျခင္းတို႔ျဖစ္ေစႏုိင္ၿပီး အႏၲရာယ္ျဖစ္ေစႏုိင္ေၾကာင္း သိရသည္။ 
 
အဆိုပါ သုေတသနကို ၂၀၁၅ ခုႏွစ္ ဇူလိုင္မွ စက္တင္ဘာလအတြင္း အေျခခံပညာ မူလတန္းေက်ာင္းအနီးတြင္ ေရာင္းခ်သည့္ မုန္႔ဆိုင္မ်ားမွ မုန္႔နမူနာ ၈၄ ခုကို Enzyme Linked Sorbent ImmunoAssay နည္းပညာ ကို အသံုးျပဳ၍ ရွာေဖြခဲ့ျခင္းျဖစ္ၿပီး စုစုေပါင္း မုန္႔နမူနာ ၈၄ ခုအနက္ ၄၆ မ်ဳိးတြင္ T2 mycotoxin  ပါ၀င္ေၾကာင္း  စမ္းသပ္ေတြ႕ရွိခဲ့ေၾကာင္းႏွင့္ ဂ်ဳံအေျခခံေသာ မုန္႔နမူနာ ၃၀ ခု (၅၄ ဒသမ ၅၅ ရာခိုင္ႏႈန္း)၊ ဆန္အေျခခံေသာ မုန္႔နမူနာႏွစ္ခု(၄၀ရာခိုင္ႏႈန္း)၊ ေျပာင္း အေျခခံေသာ မုန္႔နမူနာ ႏွစ္ခု (ရာခိုင္ႏႈန္း ၅၀)၊ ဂ်ဳံႏွင့္ေျပာင္း အေရာအေႏွာအေျခခံေသာ မုန္႔နမူနာ ငါးခု(ရာခိုင္ႏႈန္း ၁၀၀)၊ ဂ်ဳံေျပာင္း ႏွင့္ ဆန္အေရာအေႏွာအေျခခံေသာ မုန္႔နမူ နာ ငါးခု(၇၁ ဒသမ ၄၃ ရာခိုင္ႏႈန္း)၊ ဂ်ဳံႏွင့္ ဆန္ အေရာအေႏွာအေျခခံေသာ မုန္႔နမူနာ သံုးခု (၃၃ ဒသမ ၃၃ ရာခိုင္ႏႈန္း)တို႔တြင္ T-2 mycotoxin  ပါ၀င္ေၾကာင္း စစ္ေဆးေတြ႕ရွိ ခဲ့သည္။ 
 
ဥေရာပအစားအေသာက္ဆုိင္ရာ သိပၸံအဖြဲ႔မွ သတ္မွတ္ခ်က္အရ T-2 mycotoxin သည္ ေန႔စဥ္ ယာယီစားသံုးႏုိင္သည့္ ပမာဏ မွာ 0.06 mg/kg ခႏၶာကိုယ္အေလးခ်ိန္ထက္ မပိုေစရန္ အၾကံျပဳထားၿပီး T-2 mycotoxin  ကို ပမာဏအနည္းငယ္ စဥ္ဆက္မျပတ္ စားသံုးမိျခင္းျဖင့္ က်န္းမာေရးျပႆနာမ်ားစြာကို ျဖစ္ေစၿပီး ယင္း T-2 mycotoxin  အစားအစာကို စားသံုးမိျခင္းသည္ စားသံုးသူအတြက္ အေရးႀကီးသည့္ က်န္းမာေရးျပႆနာမ်ားကို ျဖစ္ေစေၾကာင္း ေဆးသုေတသနဦးစီးဌာနမွ သုေတသီမ်ားက ေျပာၾကားခဲ့သည္။   
 
ထို႔ျပင္ ၂၀၁၅ ခုႏွစ္အတြင္းက ျမန္မာႏိုင္ငံ အစားအေသာက္ႏွင့္ ေဆး၀ါးကြပ္ကဲေရးဦးစီးဌာနမွ စာသင္ေက်ာင္းမုန္႔ေစ်းတန္း အစားအေသာက္ေဘးအႏၲရာယ္ ကင္းရွင္းေရးလုပ္ငန္းစီမံခ်က္အျဖစ္ တိုင္းေဒသႀကီး ႏွင့္ ျပည္နယ္ရွစ္ခုရွိ အေျခခံပညာ ေက်ာင္းေပါင္း ၄၂၀ တြင္ ေရာင္းခ်ေနသည့္ အစားအေသာက္မ်ားကို စစ္ေဆးခဲ့ေၾကာင္းႏွင့္ ေနျပည္ေတာ္ရွိ ၿမိဳ႕နယ္ ၁၀ ၿမိဳ႕နယ္၊ ေက်ာင္းေပါင္း ၄၇ ေက်ာင္းမွ အစားအေသာက္နမူနာ၂၅၀ မ်ဳိး၊ ရန္ကုန္ရွိၿမိဳ႕နယ္၂၉ ၿမိဳ႕နယ္၊ ေက်ာင္းေပါင္း ၃၁ ေက်ာင္းမွ အစားအေသာက္ နမူနာ ၁၇၀ မ်ဳိး၊ မႏၲေလးရွိ ၿမိဳ႕နယ္ ၁၁ ၿမိဳ႕နယ္၊ ေက်ာင္းေပါင္း ၆၂ ေက်ာင္းမွ အစားအေသာက္နမူနာ၂၇၉ မ်ဳိး၊ ပဲခူးတုိင္းရွိ ၿမိဳ႕နယ္ ၁၅ ၿမိဳ႕နယ္၊ ေက်ာင္းေပါင္း ၇၇ ေက်ာင္းမွ အစားအေသာက္နမူနာ ၃၃၇ မ်ဳိး၊ စစ္ကိုင္းတုိင္းရွိ ၿမိဳ႕နယ္ ၁၁ ၿမိဳ႕နယ္၊ ေက်ာင္းေပါင္း ၃၀ ေက်ာင္းမွ အစားအေသာက္နမူနာ ၇၂ မ်ဳိး၊ ဧရာ၀တီတုိင္းရွိ ၿမိဳ႕နယ္ ၁၂ ၿမိဳ႕နယ္၊ ေက်ာင္းေပါင္း ၁၁၈ ေက်ာင္းမွ အစားအေသာက္နမူနာ ၉၈၅ မ်ဳိး၊ ကခ်င္ျပည္နယ္ရွိ ၿမိဳ႕နယ္ ႏွစ္ၿမိဳ႕နယ္၊ ေက်ာင္းရွစ္ေက်ာင္းမွ အစားအေသာက္နမူနာ ၃၀မ်ဳိး၊ မြန္ျပည္နယ္ရွိ  ၿမိဳ႕နယ္ ကုိးၿမိဳ႕နယ္၊ ေက်ာင္းေပါင္း ၄၇ ေက်ာင္း မွ အစားအေသာက္နမူနာ ၆၈၃ မ်ဳိးကို စစ္ေဆးခဲ့ၿပီး ယင္းတို႔အနက္ စားသံုးရန္ မသင့္ေသာ အစားအေသာက္အမ်ဳိးေပါင္း ၄၆ မ်ိဳးကို ေရာင္းခ်ခြင့္တားျမစ္ခဲ့သည္။  
 
 
 
Writer: 
အိသဥၨာေက်ာ္၊ ထြယ္ဆန္ေအာင္

No comments

Powered by Blogger.