အရက္ကို မူးေအာင္ မ်ားမ်ားနဲ ့ျမန္ျမန္ေသာက္ေလ့ရွိသူေတြမွာ အသည္းဆုိးဆုိးရြားရြား ပ်က္စီးႏိုင္ေျခ ၁၃ ဆ ပုိမ်ား


အခ်ိန္ခဏေလးအတြင္း အရက္ကို အသားကုန္ေသာက္တာဟာ က်န္းမာေရးအတြက္ မေကာင္းဘူးဆုိတာ ေျပာစရာေတာင္ မလုိပါဘူး။ ဒါေပမယ့္ အခ်ိန္နာရီအနည္းငယ္အတြင္းမွာ အရက္ပမာဏအမ်ားအျပား ကို ေသာက္သုံးျခင္းဟာ လူေတြ ထင္ထားတာထက္ ပုိေၾကာက္ဖုိ ့ေကာင္းေၾကာင္း သိပၸံပညာရွင္ေတြက သတိေပး ေျပာၾကားလုိက္ပါတယ္။

အေမရိကန္ျပည္ေထာင္စုမွာ၊ အရက္ကို ခဏေလးနဲ ့အေမွာက္ေသာက္တာဟာ အေသာက္အမ်ားဆုံးပုံစံ တစ္ခုျဖစ္ျပီး လူငယ္လူရြယ္ ေျခာက္ေယာက္မွာ တစ္ေယာက္ဟာ တစ္လကို ေလးၾကိမ္ေလာက္ အေမွာက္ ေသာက္တတ္ၾကတယ္လုိ ့ဆုိပါတယ္။ Binge drinking ေခၚ မူးဖုိ ့ရည္ရြယ္ခ်က္နဲ ့အရက္ကို မ်ားမ်ားနဲ ့ျမန္ျမန္ေသာက္ျခင္းဆုိတာ ႏွစ္နာရီအတြင္းမွာ အမ်ိဳးသားေတြအေနနဲ ့ အရက္ ငါးခြက္နဲ ့အထက္၊ အမ်ိဳးသမီးေတြအေနနဲ ့ ၄ ခြက္နဲ ့အထက္ ေသာက္သုံးျခင္းလုိ ့ ေရာဂါထိန္းခ်ဳပ္ေရးနဲ ့ၾကိဳတင္ကာကြယ္ေရးစင္တာ (CDC) က အဓိပၸါယ္ဖြင့္ထားပါတယ္။

အေမရိကန္၊ Missouri တကၠသိုလ္၊ ေဆးပညာဌာနက ပေရာ္ဖက္ဆာ Shivendra Shukla နဲ ့အဖြဲ ့ဟာ အရက္ တာရွည္စြဲေသာက္မွဳနဲ ့၊ အခ်ိန္တုိအတြင္း အေမွာက္ေသာက္တတ္မွဳ တုိ ့ေၾကာင့္ အသည္းပ်က္စီးမွဳကို ၾကြက္ေတြနဲ ့ေလ့လာစမ္းသပ္ခဲ့ၾကပါတယ္။ စမ္းသပ္မွဳေလးပတ္ၾကာျပီးေနာက္မွာေတာ့၊ အရက္ကိုတာရွည္တုိက္ထားတဲ့ ၾကြက္ေတြနဲ ့ အရက္ပမာဏ အမ်ားအျပားအခ်ိန္တုိအတြင္း ထပ္ခါတလဲလဲတုိက္ထားတဲ့ၾကြက္ေတြဟာ အသည္းပ်က္စီးမွဳ အဆုိးရြားဆုံး ျဖစ္ေနတာကို ေတြ ့ရွိခဲ့ရပါတယ္။

ဒီ့အျပင္ ပုံစံႏွစ္မ်ိဳးလုံးတုိက္ထားတဲ့ၾကြက္ေတြမွာေတာ့ လုံး၀အရက္တုိက္ေကၽြးစမ္းသပ္ထားျခင္းမရွိတဲ့ ၾကြက္အုပ္စုနဲ ့ႏွိဳင္းယွဥ္ၾကည့္ရင္ အသည္းဆုိးဆုိးရြားရြားပ်က္စီးမွဳ ၁၃ ဆ ပုိမ်ားေနတာကို ေတြ ့ရွိခဲ့ရပါတယ္။“ အရက္ကို အလြန္အကၽြံေသာက္ျခင္းဟာ အသည္းတင္မကဘဲ၊ ခႏၶာကိုယ္ထဲက တျခားအစိတ္အပိုင္းစနစ္ေတြကိုလည္း ေရာင္ရမ္းပ်က္စီးမွဳေတြရွိႏိုင္ျပီး ဆီးခ်ိဳေသြးတုိး၊ ႏွလုံးႏွင့္ ေသြးေၾကာဆုိင္ရာေရာဂါေတြနဲ ့ တစ္ခ်ိဳ ့ကင္ဆာအမ်ိဳးအစားေတြ ျဖစ္ႏိုင္ပါတယ္” လုိ ့Professor Shukla က ရွင္းျပခဲ့ပါတယ္။

Ref: DailyMail 

No comments

Powered by Blogger.